Bateriile existente momentan pe piaţă sunt realizate din litiu ce este extrem de rar şi poate fi extras doar din munţi aflaţi în America de Sud. Conform Tech Times, din cauza creşterii cererii la nivel mondial, litiul ar putea să nu mai existe în viitor, fapt ce va duce la stagnarea producţiei de baterii.
De o lungă perioadă de timp, cercetătorii încearcă să creeze baterii bazate pe sodiu-ion cu ajutorul sărurilor de sodiu ce sunt mult mai ieftine şi într-o cantitate mult mai mare. Însă sodiul este extrem de delicat, acesta arde rapid atunci când este pus în contact cu apa.
În cadrul studiilor recente a fost descoperită o nouă metodă de fabricare a bateriilor cu sodiu-ion pentru ca acestea să nu mai explodeze. Principala sarcină a cercetătorilor este detectarea unei modalităţi de controlare a ionilor de sodiu pentru ca aceştia să nu se „împrăştie” după primele încărcări.
Universitatea Purdue a anunţat, în cadrul jurnalului Power Source, descoperirea ce poate revoluţiona fabricarea bateriilor. Ei au dezvăluit şi versiunea lor fabricată din sodiu, ce nu explodează şi rămâne eficientă după mai multe încărcări.
„Prin adăugarea pudrei de sodiu în timpul procesării electrozilor, am adus modificări mici în cadrul procesului de producţie al bateriei. Aceasta este o modalitate de dezvoltare a tehnologiei bazate pe bateriile cu sodiu-ion”, a declarat Vilas Pol, profesor de chimie din cadrul Universităţii Purdue.
În cadrul studiului a fost explicat că principala problemă este acumularea ionilor de sodiu la capătul din carbon al bateriei, numit anod, în timpul încărcării iniţiale. Aşadar, cercetătorii au utilizat sodiul pudră care nu produce aceleaşi acumulări.
Pentru a crea sodiul pudră, cercetătorii au utilizat ultrasunetele pentru a topi bucăţile mari într-un lichid mov care în momentul în care se răceşte devine pudră.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: